Cubs

De Cubs (U14), geboortejaren 2008 en 2009, is voor kinderen van 12 en 13 jaar. Meiden en jongens spelen samen in een team. De overgang naar het serieuze rugbyspel is een feit. Voor het eerst wordt gespeeld op een veld met de officiële rugbyafmeting van 100×75 meter en met een team van 15 spelers. Het rugbyspel lijkt op het senioren spel maar kent nog enkele aangepaste spelregels. Kijk voor meer informatie over het spel in de World Rugby Beginners Guide

Tijdens de trainingen staan rugbyvaardigheden op het programma maar er wordt meer aandacht besteed aan speltactiek en het samenspel als één team. Goed samenspel en een zorgvuldige samenwerking is van belang omdat de spelers als team het hele rugbyveld moeten gaan benutten. Fysieke ontwikkeling krijgt alle aandacht, met name conditie wordt uitgelicht. Binnen deze leeftijdscategorie komen lichamelijk groeispurten en mentale ontwikkeling samen.

Vanaf de Cubs wordt er competitie gespeeld met tussentijdse herindelingen van de poules. Cubs teams in heel Nederland worden hierbij ingedeeld en de wedstrijdplanning wordt opgesteld door de rugbybond Rugby Nederland. Binnen de poules wordt gespeeld op 4 niveaus; shield (4), bowl (3), plate (2) en cup (1). Klik hier voor het Voorschrift Wedstrijdwezen Jeugd.

Voor seizoen 2021-2022 is er naast een Cubs team van Rugby Club Groningen ook een clusterteam met Drachten, CL GrunnDra CU genaamd. RCG Cubs speelt in Bowl poule C, CL GrunnDra speelt in Shield poule D

Naast de officiële competitie worden er vanuit de rugbybond Bondsdagen georganiseerd en is de Rugby Academy Noord Oost (RANO) op districtsniveau verantwoordelijk voor Regio Rugby dagen voor jongens en de Girls Rugby Festival dagen voor meiden.

Seizoen 2021-2022

Trainingstijden
Maandag: 18:30 – 19:55 uur (Woltersveld tijdelijk)
Donderdag: 18:30 – 19:55 uur (Woltersveld)