5 tips om eenvoudig energie te besparen

5 tips om eenvoudig energie te besparen

Energie besparen is voor iedereen ontzettend belangrijk, of dit nu om je privé woning of om de verlichting op de vereniging gaat. Zeker nu de vaste lasten in 2019 een tikkie hoger worden, kan deze besparing op de vaste lasten je zeker een handje helpen. Met deze tips zorg je ervoor dat je op een makkelijke manier energie bespaart.

1. Investeer in de toekomst
Er zijn steeds meer mogelijkheden wanneer het gaat om het installeren van zonnepanelen en jezelf hierdoor van eigen energie te voorzien. Zo kan deze energieleverancier je hier prima mee op weg helpen, en heb je in veel gevallen zelfs de mogelijkheid om deze panelen te huren! Welke energieleverancier je ook hebt; de installatie van zonnepanelen (of het huren hiervan) is de investering zeker meer dan waard. De energiekosten zijn namelijk stukken lager, en na een periode van zeven tot tien jaar is je energie gratis!

2. Stap over op LED verlichting
Zeker wanneer er grote ruimte verlicht moeten worden zoals bijvoorbeeld het oefen- of wedstrijdveld is het belangrijk om de meest duurzame vorm van verlichting te gebruiken. Op dit moment is dat LED verlichting. De lampen zijn wat duurder in aanschaf, maar gaan vervolgens ook tot wel zo’n 30 jaar mee. Daarnaast verliezen ze weinig warmte, verbruiken ze een stuk minder energie, zijn ze beter voor het milieu, en verlichten ze direct wanneer ze aangezet worden.

3. Gebruik motion sensors
De meeste verspilde energie zit natuurlijk in lampen die onnodig aanstaan. Denk hierbij aan wedstrijdvelden maar ook kleedruimtes of andere ruimtes waar regelmatig gelopen en bewogen wordt. Maak in dit soort ruimtes gebruik van bewegingsmelders. Zo heb je automatisch verlichting zolang er beweging in de ruimte is, en gaat de verlichting direct uit zodra er geen beweging meer geconstateerd wordt.

4. Overweeg andere slimme systemen
Er zijn tegenwoordig allerlei slimme systemen en technologische ontwikkelingen op de markt die het verlichten niet alleen duurzamer en goedkoper, maar ook makkelijker maken. Wanneer je alle verlichting bijvoorbeeld aansluit binnen een slim systeem, kun je iedere verlichtingsbron in de omgeving via de afstandsbediening of app besturen. Daarnaast zijn er ook nog eens mogelijkheden om deze lampen van kleur te laten veranderen; ideaal voor een feestje!

5. Zet uit waar mogelijk
Probeer zoveel mogelijk apparatuur uit te zetten wanneer deze niet gebruikt wordt. Hoewel koelkasten natuurlijk de hele nacht door aan moeten staan, hoeft dit voor de verlichting in deze koelkast niet het geval te zijn.

Scroll naar boven