Historie RCG

Het ontstaan van de Rugby Club Groningen (RCG) is niet vast te pinnen op één datum. Meerdere groepen hielden zich al bezig met rugby in Groningen. Wat wel vaststaat, is dat in 1967 de heer Koos Kuiper de voornaamste groepen, burgers en studenten, wist samen te voegen tot één club. De geboorte van de RCG was daarmee een feit.

In de vroege jaren blijkt dat rugby de Groningers wel ligt. Er wordt goed gespeeld waardoor RCG in 1972 promoveert naar de ereklasse. Echter, niet alles loopt op rolletjes. Door het wegvallen van subsidiëring moet de club zich in 1974 aansluiten bij voetbalvereniging Be Quick 1887. De groei zet zich onverminderd door, de interesse is groot en niet alleen bij heren. En dus zien de ‘Lady Bears’ in 1979 het levenslicht als damesrugbyteam. Bij Be Quick horen heeft voordelen, maar in 1984 blijken de cultuurverschillen te groot en besluit de RCG, of Be Quick, dat het weer tijd is om op eigen benen te gaan staan. Niet veel later, in 1989, vinden ook de studenten dat ze beter af zijn zonder burgers en richten de GSRC op.

Het stopt de groei niet. In april 1995 wordt de jeugdafdeling van de RCG opgericht. Waar eerst nog enkele kinderen de weg naar het rugbyveld weten te vinden, is 22 jaar later sprake van teams in elke leeftijdscategorie en een groei die vertrouwen geeft in de toekomst.

Bij de senioren is het niet anders. Één groeiend damesteam dat wil promoveren, drie volledige herenteams en een vierde team dat samenwerkt met de studenten van de GSRC. Het eerste team speelt in de 1e klasse, het 2e en 3e kijken omhoog om de aansluiting te vinden en te behouden. Tevens zitten de drie keer per jaar gehouden introductiecursussen vol, want ook in Groningen wint rugby aan populariteit.

In 2018 is er een rugbykunstgrasveld voor het Koos Kuiper Kasteel gelegd, gefinancierd door de gemeente Groningen. Meer ruimte om te trainen en om te groeien want uitgegroeid is Rugby Club Groningen nog lang niet.