Geplaatst op 28 december 2017 door Jan van Dehn

Wedstrijdverslag RC Greate Pier 2 – CL RCG 4 / GSRC 2

Aan het hek staat een man van een jaar of 60 met een donker uiterlijk en een klein hondje, een soort van Jack Russel. Sinds wij zelf een aantal maanden een jonge hond hebben probeer ik bij iedere hond in te schatten of ik weet wat voor ras het is. Als ik het veld af loop kruizen onze blikken elkaar en hij roept mij toe ‘’goed gespeeld mannen”. ‘dank je” antwoord ik terug. Ik blijf even staan om de hond een aai te geven en ik kijk de man aan, aan wie doet die man mij denken vraag ik mij in gedachten af? De man met hond zegt “het is een lieve schat, lief beest, is van mijn dochter”. Zijn accent verraad zijn niet Nederlandse afkomst en hij doet – mede door zijn mediterrane uiterlijk – zuidelijk aan. “Italiano?” vraag ik hem. “nee, nee glimlacht hij terug, ik kom uit Griekenland. ”. Lastige taal Grieks lijkt mij? “Ja” verteld hij verder met een brede glimlach,” het heeft mij ook heel wat moeite gekost om Nederlands te leren, maar mijn vrouw heeft besloten toen ik eindelijk in Nederland kwam wonen geen woord Grieks of Engels te spreken dus toen moest ik wel”. “ok” antwoord ik kort terug. De man kijk nog eens over het speelveld en stelt dan vast dat wij veel beter speelde dan de vorige wedstrijd. “ Jullie werken veel beter samen, de defence ging echt goed. Goed oplopen met zijn allen, zelfs een paar keer in drift!. En wat ook zo goed was is dat jullie beter communiceerden met elkaar. Twee heel mooie tries! Ja volhouden zo, lekker zo blijven spelen”.
“Dank u. en heeft u zelf ook rugby gespeeld? ” vraag ik hem. “zeker, Nikonos maar zeg maar Niko”. “Marius’ antwoord ik terug wanneer wij elkaar de hand schudden. “Ja ik heb jaren zelf gespeeld” gaat Niko door, maar eenmaal in Nederland aangekomen heb ik mij compleet toegelegd op mijn bedrijf, en op mijn vrouw natuurlijk, haha”. Rugby zoals jullie het noemen heet eigenlijk Olivo. Een echte Griekse sport, het was zelfs een van de eerste sporten op de olympische spelen. “Echt”?, dat wist ik niet, ik moet hem bekennen dat ik weinig weet van het huidige Griekenland, en al helemaal niet van de geschiedenis van de Olympische spelen. “Tja zegt hij kijk maar eens goed naar de bal die wordt gebruikt in het spel, die heeft de vorm van een olijf. In vroegere tijden werd Olivo gespeeld door 2 teams met elk 16 spelers gehuld in een soort van lende doek. De spelers waren compleet geschoren en smeerden zich in met olijf olie. Het was een grote glibber bende als de spelers neer gingen in de ruck, en van elkaar weg gleden als zij tegen elkaar aan drukten. Af en toe rende de spelers even snel naar de kant om zich nog wat dikker in te laten smeren met olijf olie. Er kon alleen een punt worden gemaakt als de bal op de achterlijn kon worden gedrukt door 2 spelers van het team. 1 dook op de bal en zijn medespeler moest er tegelijkertijd boven op gaan liggen, enkel alleen dan telde de try”.

RC Greate Pier 2 – CL Groningen 4/GSRC 2 de stand 34 – 10

Door: Marius Boellaard