Geplaatst op 20 maart 2016 door Jan van Dehn

Wedstrijdverslag RC Dwingeloo 2 – RCG 3

RC Dwingeloo 2 – RC Groningen 3

Het is voor mij een lange tijd geleden dat ik voor het derde uit mocht komen. Voor mij, en veel andere spelers, is het derde team de plek waar de liefde voor het rugby is ontstaan. Precies om deze reden ging mijn hart een stukje sneller toen ik hoorde dat de captain mij wilde meenemen naar Dwingeloo.

Opvallend is dat een aantal dingen zijn veranderd bij het derde. De selectie is een stuk breder geworden waardoor de dagen dat het wedstrijdformulier niet volledig ingevuld kan worden ver achter ons liggen. Dit is zelfs het geval bij de uitwedstrijden. Het is goed om te zien dat veel nieuwe spelers de weg naar de rugbyclub hebben gevonden en zó gemotiveerd met de sport bezig zijn! Een aantal spelers die dit seizoen bij het derde zijn begonnen zijn inmiddels doorgeschoven naar het tweede team. Hieruit blijkt dat het derde de fundatie is die Rugby Club Groningen nodig heeft.

Dan de wedstrijd; zoals altijd scheelt het bij het derde niet aan plezier en motivatie. Toch komt zo nu en dan het gebrek aan ervaring en inzicht naar boven drijven. Helaas was dit in de eerste helft van de wedstrijd al snel te zien. Groningen zat niet goed in het spel waardoor in de openingsfase veel fouten werden gemaakt. Al na 15 minuten werd de vorige avond toch te veel voor Frank Reichenfeld waardoor hij smekend naar de zijlijn keek voor een vervanger. Gelukkig stond Henk de Vries klaar om een graantje mee te pikken. Voor het spel mocht dit helaas niet baten, de forwards gingen steeds meer over het veld sjokken gevolgd door de overige spelers die de kopjes naar beneden gebogen hadden. Van aanvallend spel was geen sprake meer. Dankzij een aantal goed geplaatste tackles van de linespelers lukte het om lang de 0 – 0 te houden. Toch werd halverwege de eerste helft ons spel afgestraft met een try voor Dwingeloo. Na deze try lukte het Groningen om zich te herpakken. De verdediging ging beter staan, tackles werden gemaakt en potentieel gevaarlijke momenten werden gecreëerd. Toch werd de de bal niet over de lijn gedrukt. Laat in de eerste helft creëerde Dwingeloo, met succes, een kans om in het open spel op de palen te schoppen. Dit zette de ruststand op 10 – 0.

In de rust werd het team aangesproken op de het spel wat zij tot dat moment hebben laten zien. De knop moest om. Gelukkig begonnen de mannen van het derde voor elkaar te vechten, de forwards van de tegenstanders werden beter getackeld, rucks werden aangegaan (waar zo nu en dan een rip uit kwam) en de backs werden steeds gevaarlijker. Een eervolle vermelding voor flyhalf Ger en flanker Laurens is op zijn plaats. Samen zorgde zij ervoor dat Groningen een aantal gevaarlijke runs kon maken richting de tryline van Dwingeloo. Toch mocht het niet baten, Laurens, die waarschijnlijk de invloed van zijn housewarming party nog kon ondervinden, was een aantal keer bij het ingaan niet zo balvast als gehoopt waardoor Groningen niet van deze situaties kon profiteren. Na veel heen en weer gebal kon Dwingeloo haar tweede try drukken. Het gevoel van onrechtvaardigheid werd steeds sterker. Een score van 15-0 was niet volgens het spelbeeld. Het vlammetje moest en ging op volle sterkte aan. De beloning volgde niet veel langer. Het lukte Ahmed om op zijn flank de bal te vangen om vervolgens een sterke run te maken. Met de support van enkele spelers kon onze winger een aantal tackles ontwijken om 40 meter later de try te drukken (zumba!). In de fase die volgde was het spel in evenwicht. Helaas ontstond na een line-out verwarring waardoor Dwingeloo haar derde try kon drukken. Op deze manier konden wij de wedstrijd niet laten eindigen. De klok stond op 60 minuten en kansen waren te creëren. Kyle nam dit gegeven als waarheid aan en besloot om een maul aan te gaan. Na ongeveer 10 meter terreinwinst zag Henk de Vries de mogelijkheden om op de blindside een overlap te creëren. De pass vanuit de maul was goed geplaatst waardoor HJ over de tryline kon duiken. Deze actie bepaalde de eindstand op 22-10.

Al met al was het een prima wedstrijd. Het derde heeft in de tweede helft laten zien wat zij kunnen, dit biedt een goed perspectief voor volgend seizoen. Rafael kreeg de eer om tot Man of the match uitgeroepen te worden, een beloning voor het verdedigende werk dat hij op zijn positie heeft verricht. Het Dick of the day shirt ging naar Frank, dit voor de snelle wissel die noodzakelijk was door zijn brakheid. In het tweede team hebben wij de gewoonte om een hit of the day uit te roepen, deze zou ik graag aan Ger willen geven. Dit voor een lift-tackle gevolgd door 3-4 stappen en een tegenstander op zijn rug; een mooi voorbeeld voor het team.

Dank aan Dwingeloo voor het aanvullen van GP de Vries met 14 man en natuurlijk voor de pot.

Met vriendelijke groet, uw verslaggever,
Girafje

RC Dwingeloo