Geplaatst op 20 november 2016 door Jan van Dehn

Wedstrijdverslag Drachten 1 – RCG 2

Wat een weertje, lieve kijkbuiskinderen. Het was klassiek november weer gisteren. Prachtig weer voor lange pases, hoge kicks en conversies.
Verzamelen achter het station om twaalf uur, met versterking van wat mannen uit het eerste team die van schrik niet wisten wat ze moesten gaan doen op zondag nu hun wedstrijd afgelast was. Ze waren zeer welkom omdat we nogal mager in de voorwaartsen zaten, pun intended.

Met de auto naar Drachten lekker achter elkaar aan rijden, totdat je er achter komt dat je helemaal niet achter je teamgenoten aan rijdt maar achter een of andere random zwarte Golf met vier gasten erin. Afslag gemist met 16 minuten omrijden tot gevolg.
Het mocht de pret niet drukken, snel een kopje koffie en omkleden maar! Met frisse moed begonnen we aan de warming up om vervolgens in de kleedkamer de laatste peptalk te krijgen van Jasper en Henk. Pumped up en scherp begonnen we aan de wedstrijd, waarbij de in de wind dansende doelpalen een mooi schouwspel gaven voor de toeschouwers en waterboy-wissels; een taak die ik met plezier uitvoerde.

Drachten had kickoff, die meteen achter uit het veld geblazen werd: scrum down, Groningen bal en het psycholigische voordeel was meteen aan onze zijde. We hadden afgesproken de pases kort te houden en de bal zo veel mogelijk vast te houden om zo weinig knock ons weg te geven. Dit bleek makkelijker gezegd dan gedaan. We waren in de eerste helft onrustig en gehaast, waardoor we geen snelle rucks opzetten en onszelf te kort deden. Ondanks dat wist Yorrick al snel met een sprint langs de lijn het doelgebied te bereiken om vervolgens als een malle richting het midden te sprinten om zo de conversie makkelijker te maken.

Onze voorwaartsen vochten hard en wonnen bijna alle scrums, waardoor we vaak in balbezit waren. Waarbij meer dan eens Tim als nummer acht de bal meenam en twintig extra meters pakte om daar een ruck op te zetten, fijn dat ie erbij was! Dan nog dit belangrijke wapenfeit: Ronald ‘Hodor’ Vos brak in z’n eentje vanuit een aanval van de voorwaartsen door minstens 6 Drachtse mannen heen, waarbij hij 30 meter in z’n eentje aflegde om vervolgens met een pracht-duik de bal op de grond drukte. Ronald zou achteraf zoiets zeggen: “die zes man was niet zo’n probleem, ik had meer last dat ik met m’n ribben op die bal dook.”

Eervolle vermelding voor Shaun: die de ‘Hit of the Day’ op zijn naam heeft gekregen nadat vanuit een penalty kick de bal het veld in waaide en door een arme jongen gevangen werd waarna Shaun hem als een gras-sprietje ommaaide met mooie lage tackle. Hier kunnen we veel van leren!

De eerste helft was Drachten niet echt gevaarlijk geweest, maar we moesten vooral in de tweede helft blijven zorgen dat we een stuk rustiger zouden blijven. Geen paniekerige offloads meer, geen last-minute pases, maar hard in gaan, goed vegen en doorgaan was het advies wat we meekregen. Een hele hoop wissels werden ingebracht, waaronder ikzelf, en het kon nu ook voor mij los gaan.

Met iets meer rust gingen we verder en konden we vanuit de lijn drie keer scoren, waarbij Michael telkens de hoofdrol speelde door zijn zorgvuldige pases op het juiste moment. Daarom heeft hij zeer terecht de titel Man of the Match gekregen. De try-scorers die het gat konden vinden waren centers Jasper, Roel en ikzelf als winger, mijn tweede try ooit ever, nadat ik vorige week was gedoopt tot ‘real man’ na een thuiswedstrijd voor het derde team. Een speciaal tafereel dat blijkbaar heeft gewerkt!

Eenmaal moesten we tijdens een rommelige situatie wat terrein weggeven waarna Drachten de bal keurig de lijn in speelde, zelfs Jared kon het niet tij niet meer keren vlakbij de try-lijn.

De laatste eervolle vermelding gaat naar twee toppers die als duo hebben gezorgd voor conversies met windkracht 88. Govert op de grond, gestrekt, de bal stilhoudend op de kicker-tee waardoor Jasper, vanuit soms een onmogelijke hoek, toch die bal tussen de palen heeft weten te krijgen. Ik hoop dat er foto’s van zijn genomen!

Al met al een fijne wedstrijd met bonuspunt! De leerpunten zijn: effectievere rucks opzetten, potloodhouding, vegen als een malle en niet inhouden.

Groetjes en tot dinsdag!

Dirk